Ideálním místem pro skladování vína je vinný sklep. Bohužel ne každý z nás ho má. My jsme jich pár navštívili při realizacích, ať už samotného nábytku nebo regálů na víno a dozvěděli jsme se pár užitečných rad.
Důležité při skladování vína je zajistit stálou teplotu a vlhkost. Je samozřejmě rozdíl mezi vínem bílým a červeným. Bílé a růžové víno je ideální skladovat při teplotě mezi 9 - 11 ℃, červené by se mělo skladovat při teplotě 15 - 18 ℃. Kromě teploty je důležitá také vlhkost, která je pro skladování vína ideální mezi 65 až 80 %.
Pokud je víno nalito v nepříliš dobře utěsněné lahvi, doporučujeme ihned vypít, protože víno ztrácí poměrně rychle všechny své skvělé vlastnosti. Vzduch nutí víno neustále pracovat a také rychleji stárnout.
Víno neskladujte společně s nebezpečnými látkami, např. čistícími prostředky. Korek má totiž tendenci nasávat okolní pachy. Např. vinaři skladují bílé víno s ovocem nebo jinými potravinami, které nevydávají zápach.
Víno se doporučuje uchovávat vodorovně, k čemuž skvěle poslouží právě dubové stojany na víno, které vyrábíme. Pokud je láhev vodorovně, korek nevyschne a tudíž se do vína nedostane nežádoucí vzduch, kvůli kterému víno oxiduje.
S lahvemi ani příliš nehýbejte. Víno může ztrácet svůj buket.
Víte že, k výrobě korkových zátek se používá korkový dub? Tyto stromy žijí až 250 let a každých 25 let jsou zbaveny kůry na výrobu zátek.
Pro vaši představu se můžete níže podívat na realizace nábytku ve vinných sklípcích.
Zdroj: Obr. 6 - https://www.mimove.com/en/ombudsblog/post/3652-the-cork-oak-portugals-magical-tree/en